BIANCA BONGERS

BIANCA BONGERS

KOMMA #3 - muzikale miniaturen
reactie op 'Civil'
vanaf 17.05 2021

 

In samenwerking met De Link nodigden we componiste en celliste Bianca Bongers uit om commentaar te geven op de tentoonstelling ‘Civil’ van Ricardo van Eyk.

Bianca Bongers (1987) is een componiste en celliste die muziek schrijft en speelt en inspiratie veelal haalt uit vormen en beelden. Ze studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en het Fontys Conservatorium in Tilburg. Na een Master cello in 2014, behaalde zij in 2017 de Master compositie met de ‘grootse onderscheiding’. Bongers heeft een groot en internationaal oeuvre opgebouwd waarin haar voorliefde voor zowel hedendaagse als barokmuziek tot uiting komt in onder andere haar soloprogramma 'Roots and Remnants', waarmee zij speelde op festivals als Incubate.

Geïnspireerd op de tentoonstelling schrijft Bongers een nieuwe compositie die zij ook zelf uitvoert. Voor meerdere objecten in Civil maakt Bongers miniaturen. “In eerste instantie dacht ik er aan deze op een ‘PARK soundcloud playlist’ te zetten”, aldus Bongers, “Zodat ze bij de rondgang langs de expositie door de bezoeker zelf af te spelen zijn.”
Bongers heeft het plan om op een nog te plannen donderdagavond een toelichting te geven in de expositie evenals live fragmenten voor te dragen, in combinatie met het over boxen laten klinken van de ontwikkelde miniaturen als ‘tape’ (meerstemmig cello, opgenomen in de werkdagen hieraan voorafgaand).


De composities die Bongers maakte zijn hier te beluisteren.
Link naar een video op YouTube.

Link naar de website van Bongers.