UIT DE DIEPTEN

UIT DE DIEPTEN

installatie
23.04 - 12.06 2022

Johan Tahon (BE)
Ronald Zuurmond (NL)

 

Onder de titel 'Uit De Diepten’ (De Profundis) tonen Johan Tahon en Ronald Zuurmond nieuwe werken: in een installatieve opstelling zijn er beelden te zien van Tahon en schilderijen van Zuurmond.

'Uit De Diepten' verwijst naar Psalm 130 (volgens de Hebreeuwse tekst een pelgrimslied) waarin 'de eenzame reiziger op weg van niets naar niets de profundis bidt in het holst van de nacht, verlangend naar antwoord van God’. (Piet Gerbrandy, in De jacht naar het sublieme).
De Profundis is ook de titel gegeven aan de lange ‘liefdesbrief' die Oscar Wilde schreef aan zijn geliefde lord Alfred Douglas, vanuit de gevangenis veroordeeld voor sodomie.

Tahon (1965) en Zuurmond (1964) zijn eenlingen met wederzijds grote interesse in elkaars werk: herkennen elkaar in elkaars werken. Hun werk lijkt uit dezelfde bron, dezelfde diepte te komen. De donkerte waarin zij werken en schreeuwen en vanwaaruit het antwoord opdoemt in de vorm van een beeld.
De kunstenaars leven en werken teruggetrokken. Dat verschaft hen de stilte en concentratie om optimaal te kunnen werken aan een eigen wereld van beelden en schilderijen.
Het werk van deze kunstenaars is zowel een visuele als een fysieke ervaring. Hun manier van werken laat letterlijk diepe sporen in klei, gips en verf. Een intensieve werkwijze die veel tijd en aandacht vraagt: ontevreden, hernemen, anders, overnieuw en er overheen. Beide kunstenaars zoeken naar werken die los lijken te staan van de tijd, alsof ze er altijd al geweest zijn, nooit weg zullen gaan.

De opening vindt plaats op zaterdag 23 april om 16.00 uur, u bent van harte uitgenodigd.
PARK is geopend op vrijdag, zaterdag, zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Toegang is gratis.

Klik hier voor de zaalbrief
Klik hier voor een beschouwing van Liza Voetman


In de media:
- Museumtijdschrift - 15-04-2022
- Tilburg.com - 15-04-2022
- Zout Magazine Feuilleton - 6/7 2022