STORY OF THE MOUNTAIN THAT GREW TOO FAST (AND A DOG CALLED CANDIDE)

STORY OF THE MOUNTAIN THAT GREW TOO FAST (AND A DOG CALLED CANDIDE)

tentoonstelling Vincent Dams
07.01 - 19.02 2023

 

Een pick-up truck wordt van onderaf door een berg gespietst en omhoog getild. Daar waar bergen normaliter een paar centimeter per jaar groeien, kreeg deze een ware groeispurt: de berg heeft er zin in! Het model voor dit werk ‘Story of the Mountain that grew too fast’ dat kunstenaar Vincent Dams (1983, Eindhoven) maakte is voor de ruimte van PARK vele malen vergroot. “Dat is de uitdaging”, zegt Dams. “Kijken of we die auto kunnen maken!” 
 
Dams verwijst in de tentoonstelling ook naar het boek 'Candide' van Voltaire, dat als ondertitel ‘of het optimisme’ draagt. Als er iets of iemand blij of optimistisch kan worden genoemd, dan is het een hond. Kijk naar het schilderijendrieluik van hond Candide, de protagonist in dit verhaal. Zijn tong en oren wapperend in de wind, zijn neus vooruit, niks aan de hand.
 
Alle werken in de tentoonstelling bevatten dit frisse en gezonde absurdisme. Want waar het enerzijds bijna idioot is om maar door te blijven lopen - alsof er niks aan de hand is - levert nog meer ellende verbeelden tegelijkertijd niks op. In tijden van crisis en ellende, aldus de kunstenaar, kan eenieder wel wat positivisme gebruiken. Om onze mondhoeken te laten krullen, zoals een hond kwispelt door een plakje boterhamworst.

De opening op zaterdag 7 januari 2023 om 16.00 uur wordt verricht door auteur en adviseur Alex de Vries. U bent van harte welkom.

Bij gelegenheid van deze tentoonstelling maakte Vincent Dams twee speciale edities. Ga naar shop voor alle informatie.

Klik hier voor de zaalbrief.
Klik hier voor de openingsspeech van Alex de Vries.

In de media:
- Stadsnieuws - 06-01-2023
- Eindhovens Dagblad online - 27-01-2023
- Eindhovens Dagblad - 27-01-2023
- Zout Magazine - 28-01-2023
- Brabants Dagblad - 07-02-2023
- Kunstblijfteenraadsel - 02-2023