Performance Art Weekend

Performance Art Weekend

PARK & DE NIEUWE VORST
05.10 2019 / 06.10 2019

Bram van Helden
Nick Steur
Ieke Trinks
Wild Vlees

 

Op 5 en 6 oktober 2019 vindt de eerste editie van Performance Art Weekend Tilburg plaats op vier verschillende locaties rondom het Wilhelminapark. Bezoekers volgen een route langs performances waarin de grens tussen theater en beeldende kunst vervaagt.

LET OP: deze performances zijn op locatie!
Verzamelen om 13.30 uur bij het Textielmuseum, Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg. De andere locaties zijn het Drögegebouw, Museum De Pont en PARK (alles rondom Wilhelminapark), waar we gezamenlijk te voet naar toe lopen. Laatste performance eindigt om 17.30 uur.

De Nieuwe Vorst en PARK werken al langere tijd samen op het snijvlak van theater en beeldende kunst, omdat juist op deze artistieke grens boeiend en nieuw werk ontstaat. Performances uit de beeldende kunst en uit de podiumkunsten verschillen soms sterk van elkaar, maar vertonen ook grote overeenkomsten. We brengen de disciplines bij elkaar in een inspirerende zoektocht.

De route gaat langs de volgende performances:

Bram van Helden - Future Zen Garden 6
Theatermaker en beeldend kunstenaar Bram van Helden heeft een fascinatie voor wat hij ‘plastic organismes’ noemt. In zijn reeks Future Zen Garden geeft hij steeds een nieuwe vorm aan zijn werk (performances, installaties, exposities) maar het gegeven van levenloos materiaal dat op theatrale wijze leven wordt ingeblazen staat centraal. Van Helden vraagt ons zo om op een andere manier naar de natuur te kijken, in een omgeving die van menselijke invloeden verschoond blijft.
Bram van Helden (1988) woont en werkt in Tilburg. Zijn werk wordt gesteund door PLAN talentontwikkeling Brabant. Future Zen Garden 6 is mede mogelijk gemaakt door Makersfonds Tilburg.
Future Zen Garden 6 stelt de hiërarchische verhouding tussen mens en object ter discussie.Tegelijkertijd is het werk van Van Helden een rustgevend moment van reflectie: een futuristische natuurervaring (Marijn Lems, Theaterkrant).

Nick Steur - FREEZE
Klein in aanpak, groots in ideeën. Toen hij klein was speelde Nick Steur aan de waterkant met stenen. Hij balanceerde ze op elkaar. In 2011 maakte hij als afstudeervoorstelling een performance met verbijsterende steensculpturen. Enkel tijdens publieke momenten (onder)zoekt hij balans. Inmiddels creëert Steur de sculpturen van stenen die het publiek uitkiest. Geen lijm, cement of enig andere truck komt eraan te pas. Het is pure concentratie en focus en ‘het vinden van de balans tussen je eigen wilskracht en die van de steen’.
De Nederlandse performance/visueel artiest Nick Steur werkt voornamelijk met materialen als steen, zand, staal en water. Hij studeerde in 2011 af aan de Toneelacademie in Maastricht en won verschillende (inter)nationale prijzen.
Een voorstelling vraagt zelden zo’n inzet, concentratie en hartslag van het publiek in deze mate (De Morgen).

Ieke Trinks - I Enter A Room
I Enter A Room is een recente performance van Ieke Trinks dat over performancekunst gaat. Trinks (her)gebruikt (archief)materiaal van andere kunstenaars en maakt het in een nieuwe context zichtbaar. Door de vertelvorm is de zichtbaarheid net zo tijdelijk als de performances waarover wordt verteld. Het is een vorm van distributie zonder economische efficiëntie. Sinds 2006 richt de Rotterdamse kunstenaar Ieke Trinks zich vooral op performancekunst. Het alledaagse - het normale - is een startpunt waarin routinehandelingen opnieuw worden gedefinieerd door ze in afzonderlijke elementen te ontleden. Trinks heeft haar werk bij verschillende podia en kunstruimtes op internationaal niveau getoond. Trinks is ook medeorganisator van PAE (Performance Art Event) en is onderdeel van de all-women performancecollectief TRICKSTER.

Wild Vlees - An Incomplete Life
Het jonge collectief Wild Vlees voert in zijn werk een doorlopend gesprek over het belang van de mens. In het indrukwekkend serene When everything is human, the human is an entirely different thing, lieten ze het menselijke ego versmelten met de omgeving. Nu onderzoeken Tamar Blom en Francesca Lazzeri wat de rol is van het menselijk leven op onze planeet. Waarom willen we het koste wat het kost behouden? In An Incomplete Life proberen ze het leven in zijn geheel te omarmen.

Tickets bestellen bij De Nieuwe Vorst
Normaal tarief € 12,- 
FHK 50% € 6,- 
Jongeren onder 25 en studenten € 10,-

Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Tilburg en Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

In de media: