PARKinG - Marije Vermeulen

PARKinG - Marije Vermeulen

PARKinG - tentoonstelling in Goirle
13.01 2017 - 31.10 2017

Marije Vermeulen

 

Marije Vermeulen (Delft 1976) maakt schilderijen, installaties en muurschilderingen waarin kleur, energie en helderheid belangrijke aspecten zijn.

De strak uitgevoerde vlakverdelingen, vormen en kleurencombinaties vinden hun oorsprong in de werkelijkheid, maar zijn vervormd en ontwikkeld door middel van een uitvoerig schetsproces.
Zakelijke handelingen als meten, halveren, kantelen, herhalen en verplaatsen gaan gepaard met associatief kleurgebruik, en speelse variaties. Alle stappen op het werk worden uitgeprobeerd als schets en pas uitgevoerd als de keus helder is. Zo blijft het doek schoon en helder, zonder zoek en probeer-resten.

De bronnen van de gebruikte vormen zijn in vergelijking met het uiteindelijke strakke werk opvallend romantisch. Voorbeelden hiervan zijn wuivende palmbomen, zonsondergangen, tropische bloemen en gekleurde strandhuizen. Ook de snelle dynamiek, humor en verankering in het dagelijks leven van design, popcultuur en mode zijn van invloed. In de titels van de werken kan je de oorsprong van de bronnen vaak nog terugvinden. De tegenstelling in het werk tussen strenge uitvoering en de overdaad van bronnen en kleur levert een beheerst en tegelijk  spetterend beeld op.

Marije maakt ter plekke een speciaal ontworpen schildering rechtstreeks op de wanden van de nissen.

 

In de media: