ParkinG - Jorn van Leeuwen

ParkinG - Jorn van Leeuwen

PARKinG - tentoonstelling in Goirle
09.09 2015 - 25.10 2015

Jorn van Leeuwen

 

In samenwerking met Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle realiseert PARK een tentoonstellingsprogramma in de foyer van het cultureel centrum aldaar. Onder de naam PARKinG (PARK in Goirle) worden presentaties van hedendaagse professionele beeldende kunst gerealiseerd.

Per jaar vinden er vier presentaties plaats die elk zo'n drie maanden duren. Dit zijn solo- of duotentoonstellingen van kunstenaars die ook in het expositieprogramma van PARK zijn opgenomen. Bij elke expositie vindt een publieksevenement plaats, bijvoorbeeld een lezing of een interview, waarbij de inhoud van het getoonde werk centraal staat.

 

In deze derde PARKinG-expositie in het Jan van Besouw is het werk van Jorn van Leeuwen (Utrecht, 1982) te zien. Jorn van Leeuwen won in 2013 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Hij neemt een symbool van gezapigheid als uitgangspunt voor een onderzoek dat inmiddels sinds 2011 bezig is en waarin hij de geranium vanuit verschillende perspectieven onderzoekt. Door kweken, stekken, ontwortelen, fotograferen, collage en destillatie komt hij tot nieuwe ideeën, schilderijen en tekeningen in vele variaties.

Hij manipuleert en verknipt de stengels tot een haast onnatuurlijke verschijning. Door de manier waarop van Leeuwen de geraniums neerzet, worden het als het ware portretten. Elke geranium onthult zo, langzaam maar zeker, zijn eigen persoonlijkheid. Langzaam komen er andere motieven in zijn werk, wortels van zonnebloemen, sterrenluchten, dobberende roeibootjes in woeste luchten.  Ook hierbij laat de kunstenaar zijn techniek aansluiten bij het thema: vol van de schilderkunst zoekt hij niet alleen het experiment maar herontdekt tegelijkertijd de rijke traditie van teken- en schilderkunst.
Jorn van Leeuwen laat in het Jan van Besouw twee monumentale tekeningen zien.