ParkinG - Esther Kokmeijer

ParkinG - Esther Kokmeijer

PARKinG - tentoonstelling in Goirle
14.03 2015 - 15.05 2015

Esther Kokmeijer

 

De start van een nieuwe activiteit van PARK. In samenwerking met Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle realiseert Park een tentoonstellingsprogramma in de foyer van het cultureel centrum aldaar. Onder de naam PARKinG (PARK in Goirle) worden presentaties van hedendaagse professionele beeldende kunst gerealiseerd.

Per jaar vinden er vier presentaties plaats die elk drie maanden duren. Dit zijn solo- of duotentoonstellingen van kunstenaars die ook in het expositieprogramma van Park zijn opgenomen. Bij elke expositie vindt een publieksevenement plaats, bijvoorbeeld een lezing of een interview, waarbij de inhoud van het getoonde werk centraal staat. Bovendien worden Goirlese kunstenaars, leerlingen en geïnteresseerde kunstliefhebbers betrokken bij de exposities door middel van excursies en gesprekken met de exposanten.
Zo werken Park en Jan van Besouw met ParkinG samen aan het versterken en het verlevendigen van het kunstklimaat in Goirle op het gebied van beeldende kunst.

Esther Kokmeijer - Sheep

De eerste tentoonstelling van PARKinG brengt het werk van Esther Kokmeijer, te zien vanaf 14 maart. Reizen is voor haar een onlosmakelijk onderdeel van haar beeldend werk. In deze reizen onderzoekt ze niet alleen grenzen die topografisch en politiek bepaald zijn, maar ook natuurlijke fenomenen en absoluut gedefinieerde conventies zoals die in geografische meetsystemen vastgelegd zijn. Kokmeijer reisde af naar meer dan 80 landen voor verschillende projecten. Onlangs was haar werk genomineerd voor de Dolf Henkes prijs in Rotterdam.

Bij PARKinG toont ze Sheep, een installatie die verhaalt over een reis van Inner Mongolië (China) naar Mongolië met als reisgenoot een schaap. In een opwelling beloofde Esther Kokmeijer een aantal jaren geleden een schaap cadeau te doen aan een bevriende kunstenaar uit Mongolië. Wat begon als grap werd werkelijkheid toen de Land Art Biënnale Mongolia 'LAM 2014', met dat jaar als thema 'interactie tussen mens en dier', Esther uitnodigde deel te nemen. Als politiek standpunt kocht ze een schaap in Inner Mongolië (China), zorgde voor een medische controle en verschafte hem een paspoort en trolley. Als symbool voor het wereldwijde met uitsterven bedreigde nomadische leven, besloot ze de gevolgen van het smokkelen van een schaap te riskeren. Maar de belangrijkste intentie van haar reis was de speciale band teweegbrengen tussen mens en dier die ontstaat als ze zijn aangewezen op elkaar.

Bij het project is een publicatie verschenen met dezelfde titel: Sheep. De foto’s en teksten vertellen een persoonlijk reisverhaal met universele consequenties. De tekst, waarin politieke en sociale boodschappen verborgen zitten, is geschreven in de vorm van een ‘kinderboek’ aan een dochter van een vriend. Begeleid met een tekst van Vera Tollmann, curator van de Land Art Biennial Mongolia 2014. Te verkrijgen voor € 15 bij CC Jan van Besouw of via haar website: www.estherkokmeijer.nl

 

In de media:

Kunstbeeld - nr.4-04-2015
Brabants Dagblad - 04-04-2015
Goirles Belang - 08-04-2015