LOUTERING - GEORGE MEERTENS

LOUTERING - GEORGE MEERTENS

tentoonstelling en boekpresentatie
23.12 2016 - 08.01 2017

George Meertens

 

PARK nodigt u uit voor het project Loutering van George Meertens, bestaande uit een boekpresentatie en een kortlopende expositie tijdens de Kerstperiode. De opening van de tentoonstelling en de boekpresentatie vinden plaats op vrijdag 23 december 2016 om 20.00 uur. Rebecca Nelemans gaat in gesprek met de kunstenaar over de publicatie en de tentoongestelde werken.

De expositie laat de negen schilderijen zien met de verbindende titel ‘Loutering’. De serie vormt een geheel waarin op persoonlijke wijze de geestelijke weg van de menswording verbeeld wordt. De negen schilderijen vormen de basis voor het boek ‘Loutering’. De kunstenaar heeft vier schrijvers gevraagd om op eigen wijze de schilderijen als uitgangspunt te nemen voor een begeleidend essay. De schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen schrijft naar aanleiding van het werk 'Wachten’ over de louterende werking van het kunstwerk door de tijdsbeleving. De monnik Guerric Aerden ocso grijpt de titels van de afzonderlijke schilderijen aan om zijn gedachten te laten gaan over de rust van de contemplatie. Rob Smolders, kunsthistoricus bekijkt het werk van George Meertens in het licht van de zinnelijkheid zoals we deze aantreffen bij Mark Rothko en Paul Cézanne. Tenslotte schrijft Rick Vercauteren, directeur van Museum van Bommel van Dam, de epiloog waarin naast de praktijk van de schilder ook het originele werk ‘Naar het hart van de dag’, dat onderdeel uitmaakt van het boek, beschreven wordt.

Het bijzondere boek verschijnt in een oplage van 50 exemplaren waarbij in elk exemplaar een origineel werk op papier is opgenomen. Meer informatie of bestellen via de kunstenaar op loutering@georgemeertens.com.

LET OP: in verband met de Kerstperiode is de presentatie enkel te bezichtigen op za 24, ma 26, vr 30, za 31 december, vr 6, za 7, en zo 8 januari van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Klik hier voor de zaaltekst

 

In de media: