IS PAS D'ESPACE

IS PAS D'ESPACE

expositie
24.10 - 05.12 2021

Maud van den Beuken
Loek Grootjans
Margot Zweers

 

'Is pas d'Espace' is een tentoonstelling van Maud van den Beuken, Loek Grootjans en Margot Zweers.

‘Is pas d’Espace’ is een tweetalige titel, ontleend aan het boek ‘Espèces d’espaces’ (Ruimten rondom) van de magistrale Franse schrijver Georges Perec. Pas d’espace vertaalt zich vanuit het Frans als: 'geen ruimte'. Door ‘is’ hiervoor te plaatsen duidt de Nederlandse vertaling op 'het is echt, het is werkelijke ruimte.' Ruimte is een twijfel. Ruimte is iets dat we constant opnieuw moeten definiëren.

Daar gaat precies het werk van Van den Beuken, Grootjans en Zweers over. Het werk is tastbaar, zichtbaar; terwijl de ruimte tussen de dingen transparant en ongrijpbaar is. Deze drie kunstenaars zijn net zoals Georges Perec overtuigd dat ruimte slechts te begrijpen is door deze te segmenteren, te verbeelden of obsessief nauwkeurig te omschrijven.

Maud van den Beuken (1993) streeft er naar (een deel van) de planeet Aarde op een 1:1 schaal te reproduceren. Hiervoor zou ze een ruimte nodig hebben, zo groot als de Aarde zelf. Vanuit haar residentie in Hamburg werkte ze aan een film over haar zoektocht waar te beginnen aan dit vraagstuk.
www.maudvandenbeuken.nl
Loek Grootjans (1955) werkt vanaf 2008 aan zijn project ‘Storage for Distorted Matter’. Een opslag die werkelijke ruimte inneemt. Een opslag zo groot als men zich maar kan voorstellen. Helaas raakt de ruimte op aarde op en smoort dit project in een hoopvol falen.
www.loekgrootjans.com
Het werk van Margot Zweers (1989) onderzoekt de ruimte tussen een objectieve situatie en de incomplete waarneming ervan. Voor PARK werkte ze aan een serie sculpturen die, doordat ze elkaars positief en negatief zijn, samen een plat vlak verbeelden.
margotzweers.com

We nodigen u van harte uit voor de opening op zaterdag 23 oktober om 16 uur, die verricht zal worden door Philippe Van Cauteren, directeur van het SMAK in Gent.

In de media:
- Tilburg.com - 22.10.2021
- Make it in Tilburg - 19.10.2021
- Tilburgers.nl - 22.10.2021
- Michiel Morel FB - 21-11-2021