De Terugkeer Van De Performance

De Terugkeer Van De Performance

twee evenementen
13.05 2018 / 15.05 2018

Toine Horvers (NL)
Anet van de Elzen (NL)

 

De Terugkeer Van De Performance is de titel van twee evenementen die PARK in samenwerking met Theater De NWE Vorst organiseert, vooruitlopend op een performance festival dat medio 2019 zal plaatsvinden. Het is tevens een knipoog naar het gelijknamige werk van René Daniels uit 1987 waarin de prestatie van de kunstenaar centraal staat.

Als opmaat voor dit festival slaan PARK en De NWE Vorst alvast de handen ineen met twee korte evenementen van twee performancekunstenaars die hun roots in Tilburg hebben: Anet van de Elzen en Toine Horvers.

__________

 

Zondag 13 mei 10.00 -18.00 uur 

Performance Toine Horvers bij PARK

Draaiend om zijn as in het midden van de ruimte van PARK leest Toine Horvers hardop voor uit teksten van de Tilburgse kunstenaar en denker Hans Stevens, die vijf jaar geleden overleed.

'Naast inhoud en vorm zijn de teksten van Hans Stevens voor mij als kunstenaar belangrijk vanwege hun volstrekte autonomie; zover ik weet noemde Hans zijn werken nooit poëzie, filosofie of literatuur, hoewel het dat allemaal wel is. Ik zie ze als een soort taal-beeldend denken over allerlei aspecten van het leven, en dan vooral over het verbeelden, het vertalen van dat leven zelf. In mijn eigen werk als kunstenaar denk ik vaak na over die autonomie: waar horen mijn werken thuis, voor wie bestaan ze? Wat is publiek? Wat is succes?

Hoewel Hans zelf mij toestemming heeft gegeven om zijn teksten publiekelijk uit te spreken, zou ik mijn hardop lezen toch kunnen zien als een ondermijning van zijn onafhankelijke denken, dat er juist voor pleit om alle mogelijkheden open te laten, samengevat in het EN principe: 'niet een OF ander, maar een EN ander is mogelijk' en 'feitelijk zijn er oneindig veel andere vergezichten mogelijk'. 

Daarom is deze voorlezing vooral míjn poging om die tijdeloze en ruimteloze woordconstructies letterlijk de tijd en de ruimte te geven, te laten oplossen tot abstracte klanken door ze een dag lang uit te spreken in de akoestische lege zaal van PARK terwijl ik langzaam om mijn as draai. Maar als je Hans' woorden wilt verstaan, schroom dan niet om een stoel te pakken en dicht bij me te komen zitten’.
TH

Toegang gratis
PARK
Wilhelminapark 53
5041 ED Tilburg

__________

 

Dinsdag 15 mei 20.00 uur 

Echo the Now, een film van Anet van de Elzen bij De NWE Vorst

De schommelstoel kraakt, de mondharmonica ademt, de pen krast, borden vallen in stukken. Geluid geeft ritme aan de beelden, zang groeit in volume. De vrouw zingt. Haar gezicht onbedekt en schoon. In trans beweegt ze op het geluid, haar stem vindt een climax tussen wanhoop en hoop - en breekt. Zij opent haar ogen. We zijn in het NU. Het leven gaat voorbij zonder dat je erbij stil staat, de jeugd is er alleen om op terug te kijken. De onschuld van een kind kunnen we niet vasthouden, kon dat maar. We kunnen alleen de echo ervan horen.

Echo The Now is een cinematografische interpretatie van de performances van beeldend kunstenaar Anet van de Elzen. Door krachtige fysieke beelden geeft zij het publiek van haar live-events een geconcentreerde meditatieve ervaring van tijd. In Echo The Now verbeeldt zij een associatief verhaal over begin en eind, continuïteit en pauze, jeugd en en ouderdom. De rijke beeldentaal wordt gecombineerd met een soundtrack die ontstaat door haar adem, stem en zang.

Een film van Anet van de Elzen
Producent: Digna Sinke / SNG Film
2017 - 63 minuten 

Entree € 5,-. Dit is inclusief een consumptie (bier/wijn/fris/thee/koffie)
Theater De NWE Vorst
Willem II Str.49
5038 BD Tilburg

 

In de media: