CULTUURROUTE013

CULTUURROUTE013

Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis
25.05 2023

 

Ook dit jaar organiseren Ticket to Tilburg en Stad van Makers weer Cultuurroute013. Op deze avond kunnen bezoekers van het event op 17 locaties op een laagdrempelige manier kennis maken met Kunst en Cultuur.

Speciaal voor Cultuurroute013 opent PARK haar deuren. De tentoonstelling van oud-Tilburgers Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis met de titel ‘In the Garden of Doubt and Panic’ bestaat uit een installatie met schilderijen en de video 'The Mother of All Failure'.

Om 18.00, 19.00 en 20.00 uur zijn er op deze dag speciale vertoningen van de film 'They Live in Us (I Am A Very Detailed Person)’ (duur 38 minuten) met telkens een korte inleiding van de kunstenaars.

Sylvie Zijlmans (1964) en Hewald Jongenelis (1962) zijn beeldend kunstenaars, regisseurs, schrijvers en performers. Ze studeerden beiden aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en aan de Rijksacademie (Zijlmans) en De Ateliers (Jongenelis).

Zijlmans en Jongenelis werken in een breed scala aan media met een directe, poëtische en soms surrealistische beeldtaal. Hun werk is geworteld in de actualiteit en is daar vaak een kritische reflectie op. In recente projecten combineren ze performance en video met grote inkttekeningentotcomplexe ruimtevullende installaties.

In 2015 werkten ze samen met honderd inwoners van Amsterdam Noord aan 'The Magnetic North', een project over het ontstaan en de gevolgen van de gentrificatie in dit snel veranderende stadsdeel. Voor het project “They Live In Us”, een project over de angst en schoonheid van psychose, werkten ze samen met patiënten en personeel van de psychiatrische afdeling van het Kings County Hospital in Brooklyn.

Hun werk is getoond in tal van kunstinstellingen en musea, waaronder: Staatliche Kunsthalle Baden-Baden, Galerie der Stadt Backnang, Museum Boijmans van Beuningen, Centraal Museum Utrecht, Stedelijk Museum Amsterdam, Stedelijk Museum Schiedam, Stedelijk Museum Breda, Art Museum van Nanjing University, Chinese European Art Centre Xiamen, The Istanbul Modern en het IFFR. Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis wonen en werken in Amsterdam en geven beiden les aan de Gerrit Rietveld Academie.

donderdag 25 mei
16.00 tot 21.00 uur 
het event is gratis te bezoeken
voor alle informatie: www.tickettotilburg.com/cultuurroute013