CROSSING

CROSSING

groepsperformance Toine Horvers
09/10.03 2019

Toine Horvers (NL)

 

Crossing is een groepsperformance van beeldend kunstenaar Toine Horvers geïnspireerd op de geluidsbeweging van een overtrekkend vliegtuig. Het evenement vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 maart 2019, beide dagen om 12.00 en 14.00 uur in PARK.

In 1984 werd Crossing al eerder uitgevoerd in dezelfde ruimte. Toen vanuit een streng gereguleerde verplaatsing van een groep mensen, een elektronische geluidscompositie en een regelbare verduistering. Nu met eenzelfde beweging gebaseerd op het geluid van een overtrekkend vliegtuig dat zich ontwikkelt van niets tot ruimte vullend, om vervolgens weer in het niets te verdwijnen.

Horvers’ werk is zich de afgelopen jaren sterk gaan focussen op gesproken woord, als uitdrukking van energie. Zijn tekstuele beschrijving van vliegtuiggeluiden vormt de basis van deze re-makewaarin stemmen van de performers een belangrijke rol spelen. Voor de realisatie van de uitvoering werkte hij samen met Oda Buijs, theaterdocent aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Een groep mensen vormt een rij en overbrugt de gehele ruimte geleidelijk, om zich aan de andere kant weer af te bouwen. Tijdens die oversteek vormen zij één geluid dat de overtrekkende beweging van het vliegtuig beschrijft.

Als bezoeker kunt u de beweging op twee manieren beleven: een keer vanaf een vast punt in de ruimte en een tweede keer waarbij u de mogelijkheid hebt om de oversteek samen met de performers te maken.

Taal: Nederlands
Duur: 2 x 20 minuten
Uitvoeringen: 
Zaterdag 9 maart 12.00 en 14.00 uur 
Zondag 10 maart 12.00 en 14.00 uur 
Toegang is gratis

Deze activiteit loopt vooruit op een performancefestival dat PARK en Theater De Nieuwe Vorst begin oktober van dit jaar organiseren. Meer informatie hierover later.

 

In de media: