SGOU

SGOU

tentoonstelling Tom Claassen, Jasper van der Graaf, Chantal Rens
13.09 2024 - 06 2025

 

SGOU is een nieuw initiatief van PARK in samenwerking met Schouwburgconcertzaal Tilburg. SGOU richt zich op het organiseren van twee grote presentaties per jaar op verschillende locaties binnen de Schouwburg. Deze presentaties combineren hedendaagse beeldende kunst met de unieke architectuur van de Schouwburg, waardoor een dynamische wisselwerking ontstaat tussen kunst en omgeving.

PARK is een platform voor hedendaagse beeldende kunst en biedt op haar locatie aan het Wilhelminapark te Tilburg een podium aan zowel regionale als nationale en internationale kunstenaars. Door samen te werken met diverse culturele instellingen zoals Schouwburgconcertzaal Tilburg, streeft PARK ernaar om de zichtbaarheid en functionaliteit van beeldende kunst in de stad en de regio te vergroten.

De eerste presentatie van SGOU van 13 september 2024 toont werken van Tom Claassen (Heerlen, 1964), Jasper van der Graaf (Dordrecht, 1975) en Chantal Rens (Etten-Leur, 1981). Alle drie de kunstenaars creëren werken die de ruimte waarin ze zich bevinden transformeren en een dialoog aangaan met de toeschouwer.

Tom Claassen's monumentale sculpturen, zoals de iconische olifanten langs de A6 en de zittende figuren op Schiphol, integreren speelsheid en eenvoud in de omgeving. Daardoor creëren ze een boeiende interactie met de ruimte en de toeschouwers, terwijl ze toch geworteld blijven in de traditionele beeldhouwkunst.

Jasper van der Graaf gaat een dialoog aan met de architectuur door zijn abstracte composities die strakke vlakken, elastische lijnen en dynamische structuren combineren. Deze elementen zorgen ervoor dat zijn werken als een op maat gemaakte tatoeage de ruimte completeren en versterken.

Chantal Rens' analoge collages spelen met de perceptie en verwachtingen van de toeschouwer door dagelijkse voorwerpen en beelden op een speelse en soms verontrustende manier te hercombineren. Haar werken roepen verwondering op en nodigen de toeschouwer uit om zich open te stellen voor het ongebruikelijke, waardoor ze een nieuwe interpretatie van de omgeving mogelijk maken.

De opening vindt plaats op 13 september. De tentoonstelling is te bezoeken gedurende de openingstijden van Schouwburgconcertzaal Tilburg. Meer info volgt.