SARAH PRESCIMONE

SARAH PRESCIMONE

KOMMA #21 - choreografie/dans
reactie op 'Promising II'
26.11 2022

 

Sarah Prescimone (1990) is een choreografe en performer van Siciliaanse afkomst. Ze heeft choreografie gestudeerd aan de Dansacademie van de Fontys Hogeschool in Tilburg en is sindsdien een van de nieuwe makers verbonden aan Makershuis Tilburg. 

Ze is gespecialiseerd in het hybridiseren, laten samengaan van inwaarts-gerichte dansstijlen zoals de Japanse dansstijl ‘butoh’, met extern gerichte stijlen zoals ‘urban’. In haar werk zoekt ze naar verbanden in deze uitersten en is choreografie een middel geworden om tot de kern te komen van de thema’s die ze verkent.

Een rode draad die vaak terugkomt in haar werk is ‘het lichaam in crisis’. Dit kan emotionele bagage zijn zoals een traumatische ervaring. Door middel van dans probeert ze die crisis te transformeren en te helen in de mens. “Daarbinnen zie ik de performer en het publiek als één. Er is voor mij geen barrière tussen die twee.
Als je bijvoorbeeld dorst, honger of het koud hebt, hoe uit zich dat lichamelijk en hoe ziet dat eruit? De trillingen in het lichaam door bijvoorbeeld kou, kun je verkleinen in micro-bewegingen of juist vergroten in dynamische en explosieve uitspattingen van energie.”

Sinds vorig jaar is de choreografe een andere weg ingeslagen in de manier waarop ze danst en choreografeert. Ze is zich aan het verdiepen in de functionaliteit van beweging, zoals dat in vechtsport het geval is. "Tijdens het beoefenen van BJJ (Braziliaans Jiu-Jitsu) ontdekte ik interesse in de functionaliteit en intelligentie van deze bewegingspraktijk, die ik uitbreid in het ambacht van maken en uitvoeren. Bewegingen strekken zich uit tot de verkenning van de ander - spiegelen. Ik leer door het terugwinnen van de bewegende geest en het lichaam in zijn volle potentie."

Sarah reageert op de tentoonstelling 'Promising II'. De uitvoering is zaterdag 26 november om 15.30 uur.

Samenwerking met Het Makershuis Tilburg.