FREDERIKE LUIJTEN

FREDERIKE LUIJTEN

KOMMA #8 - tekst
reactie op 'At First I Was Afraid....' 
13-17.09 2021

 

Frederike Luijten (1998) is een schrijver die projectgericht werkt en graag interdisciplinaire samenwerkingen aangaat. In 2020 studeerde ze af aan Creative Writing ArtEZ met kind zonder uitknop, een experimentele en ritmische bundel over ADHD. Ze is werkzaam als programmamaker, binnen de studieleiding van Creative Writing en als oprichter van de literaire Seizoenszine. Daarnaast doet ze onderzoek naar fancultuur en schrijft ze verhalen over huizen en bergen.

Frederike reageert op de tentoonstelling 'At First I was Afraid.....' van Paul Geelen en &Hedwig Houben. Ze werkte in week 37 in PARK. Op 9 oktober presenteert ze haar makerscommentaar.
Klik hier voor een videoimpressie.

Foto Wouter le Duc
www.instagram.com/feluijten

 

In de tekst van Frederike Luijten, would you still love me if i were a worm, gaat een vrouw een symbiotische relatie aan met een ruimte. Tijdens haar verblijf heeft Frederike zich laten inspireren door hoe groot en leeg de ruimte was, en hoe vervreemdend het voelde om daar als klein mens in te staan. Het voelde alsof ze zichzelf van boven zag. Daarnaast had de expositie van Paul Geelen & Hedwig Houben, mede door de ademhaling van hun kunst, iets ontzettend ritmisch. Het voelde alsof de kunstwerken in het ritme van hun eigen ademhaling nog altijd aan het groeien waren en alsof zij zelf meegroeide. Door deze elementen werd de reactie van Frederike speelse theatertekst, waarin er op afstand wordt gekeken hoe een ruimte beweegt, overwoekerd raakt en op symbiotische wijze één wordt met het enige personage. De titel is, net als de titel van het originele werk, geinspireerd op populaire (internet)cultuur die uit context gehaald een andere lading krijgt.

Klik hier voor de betreffende tekst.
Kijk hier beneden of klik hier voor een videoimpressie.