FAZLE SHAIRMAHOMED

FAZLE SHAIRMAHOMED

KOMMA #5 - ritueel
reactie op 'Summer Residency Tyna Adobewale' 
07/08 2021

 

Gedurende de residentie van Tyna Adebowale vinden er drie KOMMA-activiteiten plaats; drie kunstenaars reageren op Adebowale's werk of gaan met haar in dialoog en ontwikkelen een nieuw werk. Fazle Shairmahomed is een van hen.

Fazle Shairmahomed is een performancekunstenaar en danser. Hij studeerde Culturele en Sociale Antropologie en Arabisch/Midden-Oostenstudies. Fazle creëert voornamelijk dekoloniserende rituelen, waarin hij de relatie met de toeschouwer transformeert en het begrip van inter-sensorialiteit uitdaagt. Vaak verwijst hij naar problemen die te maken hebben met de politisering van zijn lichaam als een Nederlands Surinaams-Hindoestaanse moslim queer persoon van kleur. Deze ervaren realiteit creëert een urgentie die zijn artistieke keuzes vormgeeft en leidt tot thema's als dood, wedergeboorte, afkomst, erbij horen, koloniale geschiedenis en genezing. Sinds 2013 is hij ook een van de leden van CLOUD danslab in Den Haag.

Op 29 juli hebben Fazle Shairmahomed, Devika Chotoe, Collins Nice en Tyna Adebowale voor ons KOMMA-programma onder leiding van Shairmahomed een meeslepend ritueel opgevoerd omringd door de werken die Adebowale tijdens haar residentie heeft gemaakt. 

Samenwerking met DansBrabant.
Foto Gregor Servais.

Tekst door Fazle Shairmahomed (Engels)

Kijk hier beneden of klik hier voor een korte impressie van het ritueel.

http://fazleshairmahomed.com