SUMMER RESIDENCY NEIL FORTUNE

SUMMER RESIDENCY NEIL FORTUNE

LIMINALITY
werkperiode en open studio
20.06 - 23.07 2022

 

In 2019 is PARK begonnen met het idee om in de zomerresidenties kunstenaars te faciliteren die in hun werken verwijzen naar de impact van de diaspora, reflecterend op het Nederlandse koloniale erfgoed.

Neil Fortune is zomergast 2022 bij PARK. Het gegeven van de social sculpture en interactie spreekt PARK zeer aan, ook hoe dit leidt tot ‘autonome’ sculpturen. Zijn residentie kwam tot stand in samenwerking met Pauline Burmann van African Arts & Theory.

Neil Fortune is geboren in Guyana (1983). Op zesjarige leeftijd vertrok hij met zijn ouders naar Suriname. Sinds hij in 2007 aan de Gerrit Rietveld Academie ging studeren, woont hij in Nederland. In Suriname leerde hij tekenen en schilderen op de Nola Hatterman Academie. Op de Rietveld ging hij de kleuren uit zijn schilderijen, abstracte werken van architectonische ruimtes, vertalen naar sculpturen en installatie. Daar ontdekte hij ook de naaimachine en begon hij met textiel te werken. Hoewel hij vaak textiel gebruikt, combineert hij dat graag met materialen uit de schilderkunst. In de hangende objecten gaat het hem om het spel van perceptie: textiel is daarvoor bij uitstek geschikt. Het nodigt uit tot aanraken. Je zintuigen willen onderdeel van het kijken zijn en de textuur triggert de nieuwsgierigheid. 

"Als zwarte kunstenaar in de wereld met een brede raciale perceptie, geërfd van twee formele Nederlandse koloniën Suriname en Guyana probeer ik steeds nieuwe grenzen op te zoeken, de historische conventies te verleggen en op te rekken. Dat is in de loop van de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden in mijn projecten. Ik hanteer een werkhouding die gelaagd is, met verschillende vormen van experiment, om voor mijn praktijk een geschikte taal te ontwikkelen. Om met ervaringen te communiceren. 
In PARK werk ik aan LIMINALITY, een project waarbij ik graag mensen uit de buurt uitnodig om samen met mij in gesprek te gaan om nieuwe verhalen te verzamelen. Ik wil mensen uitnodigen om met mij te tekenen in de ruimte van PARK. Het idee is dat ik met deze mensen een gesprek zal hebben en om samen met mij materiaal te ontwikkelen dat op verschillende manieren gebruikt zal worden om werk te maken." 

De residency wordt afgerond met een open studio tijdens de laatste twee dagen, op vrijdag 22 en zaterdag 23 juli, telkens van 13.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom.
Ook is het mogelijk om Neil Fortune op afspraak te bezoeken tijdens zijn werkperiode, stuur hem een e-mail.

In de media:
- Brabants Dagblad - 24-06-2022