SUMMER RESIDENCY JONATHAN VAN DOORNUM

SUMMER RESIDENCY JONATHAN VAN DOORNUM

werkperiode en expositie
19.06 2019 - 18.08 2019

Jonathan van Doornum (NL)

 

Sinds 2017 biedt PARK in de zomermaanden een kunstenaar de kans om in de ruimte van PARK een Summer Residency te doen. De oproep stond dit jaar open voor in Nederland, België en Duitsland woonachtige kunstenaars die binnen 150 km. van Tilburg wonen en met hun werk reageren op de ruimte en context van PARK.

PARK was enthousiast over het werk en plan van Jonathan van Doornum. Hij is de zomergast in 2019.
Hij schrijft: "Door een lange tijd in de grote ruimte van PARK te kunnen werken, krijg ik de kans om te werken op een andere schaal. Mijn plan is om een installatie te ontwikkelen die als een drager of display functioneert. De wens om deze “architectonische drager” te ontwikkelen komt voort uit mijn recentste sculpturen die draaien om identiteitsvorming en het uitdragen hiervan. Voornamelijk de introductie van textiel is hierbij erg belangrijk geweest. De materiaaleigenschappen van textiel vormen een groot contrast met de materialen die ik meestal gebruik zoals HPL, aluminium en epoxyklei. Deze zijn kouder en refereren vaak aan de gebouwde omgeving. Textiel echter kan gedragen worden en vormt op die manier een sterke verbinding met de sociale omgeving, de samenleving en tradities. Het is een materiaal dat al door alle eeuwen heen als identiteitsuiting is toegepast. Ook nu nog wordt het straatbeeld gevuld met modetrends en rages. Tijdens de werkperiode in PARK wil ik dit onderzoek verder voortzetten. Daarnaast is de rijke textielgeschiedenis van Tilburg een interessante invalshoek voor mij. Het geeft mij de mogelijkheid om door middel van de lokale geschiedenis een nieuwe impuls aan mijn proces te geven."

De resultaten zijn te zien in de laatste twee weekenden van de periode, op 9-10-11 en 16-17-18 augustus van 13.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag 10 augustus om 15.00 uur vindt de officiële presentatie plaats. U bent van harte welkom.

 

In de media: