Ronald de Bloeme (NL/DE)
Olaf Holzapfel (DE)
UNTER NACHBARN toont het werk van Ronald de Bloeme (1971) en Olaf Holzapfel (1967), die als bevriende kunstenaars in hetzelfde ateliercomplex in Berlijn werken. In PARK stellen zij voor de eerste keer als duo tentoon.
De beeldelementen in het werk van Ronald de Bloeme zijn in Berlijn verzameld.Vanuit een interesse in informatiesystemen zoals het internet, maar ook weerkaarten, metrokaarten en verpakkingen van consumptiegoederen, vormt De Bloeme zijn abstracte composities waarin hij kleur en vorm als taal bevraagt. De wereld die onze eindeloze boodschappen wil communiceren, stelt hij ter discussie door structuren analoog zichtbaar te maken. Hij vraagt zichzelf af of er zoiets bestaat als een eenduidige realiteit. Communicatie is ingewikkeld en complex. Kunnen wij elkaar begrijpen, wanneer we altijd interpreteren?
De werken die De Bloeme in PARK toont, zijn gebaseerd op het korte moment dat het internet hapert, als een glitch. Google toont een afbeelding als een kleurvlak, voordat de daadwerkelijke afbeelding volledig is geladen. Toen De Bloeme zichzelf ging Googelen, toonde de zoekmachine ook van 'Ronald de Bloeme' een palet aan abstracte kleuren. Het werk in PARK fungeert als een eeuwenoud motief in de kunst: het zelfportret. Daarnaast visualiseert hij in zijn lange, verticale werken onze eindeloze scrolsessies op het internet met een mobiele telefoon.
Olaf Holzapfel werkt de laatste tien jaar vaak met natuurlijke materialen uit de agrarische cultuur. In de productie van zijn werk werkt hij veel samen met lokale bevolking. Vanuit een sociale grondhouding vormt Holzapfel zo zijn werk. Het werk zet aan tot respect voor onze omgeving en roept op om de relatie tussen landschap en stedelijke ruimte opnieuw te bepalen. Zo stimuleert het een veranderd bewustzijn ten aanzien van het milieu.
In PARK presenteert Holzapfel een selectie nieuwe werken van stro en riet voortkomend uit een proces van participatie en interactie. Ook toont hij in de bijzondere constellatie van een soort Kasperletheater het videowerk 100 meter in Tilburg, waarin hij samen met mensen uit Tilburg hooi omvormt tot een lang touw door de vezels van het materiaal in eenzelfde richting te draaien. Het omvormen van ruw materiaal naar objecten is zowel een technische als culturele handeling. De collectieve handeling werd uitgevoerd tijdens het voormalige Incubate Festival in 2016 en het touw werd later gebruikt voor een kunstinstallatie op de veertiende Documenta in Athene.
U bent van harte uitgenodigd voor de opening op zaterdag 30 november om 16.00 uur die verricht zal worden door Jannet de Goede, hoofd presentaties Kröller-Müller Museum.
Bij gelegenheid van UNTER NACHBARN maakten De Bloeme en Holzapfel beiden een PARK-editie. De werken zijn te bezichtigen in de tentoonstelling en zijn te koop. Zie ook onze online-shop.
Tijdens de tentoonstelling geopend:?
vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur?
zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur?
zondag van 13.00 tot 17.00 uur?
toegang is gratis
Klik hier voor de openingsspeech van Jannet de Goede.
Klik hier voor de zaalbrief.
In de media: