SUMMER RESIDENCY MONIKA DAHLBERG

SUMMER RESIDENCY MONIKA DAHLBERG

werkperiode en open studio
18.06 - 14.07 2024

 

Sinds 2019 faciliteert PARK in de zomerresidenties kunstenaars die in hun werken verwijzen naar de impact van de diaspora, reflecterend op het Nederlandse koloniale erfgoed en de relatie tussen Afrika en het Westen. Monika Dahlberg is geselecteerd als zomergast 2024, ze werkt van 18 juni t/m 14 juli in PARK.

Monika Dahlberg werd in 1975 in Kericho, Kenia geboren en studeerde in 2001 af aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Ze is binnen diverse kunstuitingen actief; ze maakt sculpturen, installaties, collages, foto’s en teksten. Haar collages zijn felgekleurd, grappig, soms erotisch, en vaak sinister. Haar werk is expressief, direct en biedt een kritische blik, die voor kijkers ook ongemakkelijk en confronterend kan zijn. Sociale, esthetische en politieke kritiek zijn instrumenten van haar werkwijze. Haar vitale en krachtige werk is doortrokken van sensorische, erotische energie. Kenmerkend voor haar werk zijn de kunsthistorische verwijzingen die ze koppelt aan haar eigen biografie. Ze ontwikkelde daarbij een eigen beeldtaal die ze verweeft met hoe ze het leven leeft en ervaart.
Haar handelsmerk zijn figuren met Mickey-Mouse-oren, een verwijzing naar een typisch Afrikaanse haardracht maar tevens als commentaar op de Disneyficering van de hedendaagse samenleving. Voor haar serie Gatekeepers bedekt ze Afrikaanse toeristische beelden met witte verf en voorziet die van de kenmerkende zwarte oren. Met de kruising tussen Westerse en Afrikaanse beeldtaal onderzoekt de in Nederland opgegroeide Dahlberg haar Keniaanse afkomst en de reacties daarop. Over haar gebruik van social media zegt ze: “Ik doe veel op social media om mezelf als kunstenaar zichtbaar te maken. Op die manier verbind ik mensen met mijn werk en met dat van anderen. Ik post de hele dag berichten. Het is echt een doorlopend deel van mijn werkdag.”

Als reactie op het slavernijverleden wil ze een Gatekeeper maken, mede geïnspireerd op de aanwezigheid van het beeld van Peerke Donders in het Wilhelminapark waaraan PARK ligt. En ze maakt ook ander werk, ingegeven door de ruimte en de materialen die ze vindt.

In deze residency werkt Dahlberg ook samen met studenten van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Tilburg. In het kader van hun vak Crosslab doen ze onderzoek en leveren bijdragen aan het project. Ga voor meer informatie naar de pagina Crosslab DBKV 2024.

Tijdens haar werkperiode is er dagelijks een open spreekuur van 12 tot 14 uur. Via de achteringang (bij de Stedekestraat door de poort) kunt U Monika bezoeken. Ze staat open voor een gesprek. U kunt ook een afspraak maken via air@park013.nl

Op zaterdag 13 en zondag 14 juli is er afsluitend een open studio van 13 tot 17 uur. U bent van harte welkom.